801333

Waterstof

Waterstof wordt door het Biogasprojectteam steeds genoemd als mogelijke bijmenging aan het Biogas/Groengas van de Biovergister.
Waterstof is momenteel een populair item in de energietransitie. En dus een dankbare term in een subsidieaanvraag.

Is Waterstof geschikt als brandstof voor oa CV-Ketels?
Niet zonder meer.

We hebben 3 grote producenten van CV ketels gevraagd naar het gebruik van het door het projectteam voorgestelde gas in hun CV ketels.
Het antwoord was unaniem: Onze CV ketels zijn ontworpen voor aardgas, dat staat ook in onze gebruiksvoorwaarden.
De fabrikanten geven geen garantie op het toestel en de werking bij gebruik van een ander gas dan Aardgas (G-gas = van Slochteren kwaliteit).


De stelling dat een proef op Ameland probleemloos verliep moet in de juiste context gezien worden.
Er is niet veel over bekend. (Zie voetnoot) Waarschijnlijk betrof het nieuwe ketels van hetzelfde merk en type. Ook is waarschijnlijk vooraf gekeken of deze ketels geschikt (te maken) waren voor het aangeboden mengsel. Wellicht zijn de ketels ook speciaal afgesteld of zelfs omgebouwd voor gebruik op het aangeboden mengsel. En bij de opstart zullen goed opgeleide technici of monteurs stand-by hebben gestaan en eea hebben begeleid.

In de door Nieuwborgen getroffen dorpen wordt gewoon op 2-2-2022 een hier nooit getest mengsel op onze, soms verouderde, CV-ketels losgelaten.
Zonder onderzoek op geschiktheid en zonder dat er een technicus/monteur ook maar 1 ketel op het nieuwe mengsel heeft afgesteld.
Of problemen onder een eventueel servicecontract vallen is maar afwachten.
Zonder servicecontract zijn eventuele kosten sowieso voor de bewoners.

Wie wordt risicodragend als CV ketels etc niet meer werken op het voorgestelde gas van het projectteam?
Wie draait op voor de kosten voor reparaties bij gebruik van het voorgestelde gas van het projectteam? Ook op de langere termijn.
Hoe worden wij, en door wie, gecompenseerd indien de levensduur van onze CV ketels etc korter is dan normaal bij gebruik van het voorgestelde gas van het projectteam?


1 fabrikant geeft aan dat ook de vlambewaking problemen geeft bij gebruik van Waterstof, het is niet alleen onduidelijk of het mengsel met Waterstof probleemloos brandt maar ook of de vlambewaking goed werkt.

Waterstofgas heeft echter ook een paar grote nadelen:
Doordat het een zeer klein molecule is, kan het eenvoudig door veel materialen heen diffunderen (De meeste ballonnen die gevuld zijn met waterstof worden daarom bekleed met een dun laagje aluminium, omdat het eenvoudig door latex heen diffundeert.)
maar ook kan lekkage ontstaan bij koppelingen, afdichtingen en pakkingen, ook al gaven deze geen problemen bij gebruik op normaal Aardgas.

Bij gebruik van Waterstof zou iedere installatie opnieuw afgeperst moeten worden en gecontroleerd op lekkage. Met het "dunste" gas aanwezig in het mengsel.

Ook overweegt Dhr Van 't Land de mengverhouding van het mengsel te variëren afhankelijk van aanbod. 

We hebben Dhr Van 't Land gevraagd hoe hij dat op jaarbasis wil valideren. Hoe wil hij de afnemers de juiste rekening sturen als de calorische waarde van het geleverde mengsel van uur tot uur veranderd.
Dhr Van 't Land wil daarvoor de "slimme" meter gebruiken.
Kan een "slimme" meter de calorische waarde van het gas wat er doorstroomt meten en dmv van een time stamp een betrouwbare rekening opmaken?
Nee. 
Zelfs een "slimme" meter kent geen verschil tussen een m3 Aardgas, Waterstof of gebakken lucht.
Kan men dmv van een "slimme" meter het verbruik op zeker moment meten, dit aan een time-stamp koppelen en op hetzelfde moment de samenstelling van het mengsel op het mengpunt meten om zo tot een bruikbare validatie te komen?
Nee, daarvoor is de kwaliteit van het mengsel wat zich tussen mengpunt en "slimme" meter bevindt te onduidelijk en de hoeveelheid te groot.
Het geeft echter wel aan welke verzinsels voorbij komen, de gebruikte term "doordacht plan" kan ik echt niet plaatsen.

Iemand heeft gewoon zijn abonnement op de Donald Duck te laat opgezegd.

Voetnoot:
Inmiddels heb ik toch iets over het "Ameland project" kunnen vinden.

https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2018/06/Waterstof-in-aardgas-op-Ameland.pdf

Slechts op 1 punt wijkt de bovenstaande mening af van het rapport. Er zijn ipv 1 namelijk 4 verschillende ketels getest.

Onderstaand een aantal aanbevelingen uit het rapport:
De aanbevelingen en wettelijke eisen betreffende het gebruik van Waterstof worden door de BioGasProjectGroep genegeerd cq niet nageleefd! 

De BioGasProjectGroep concludeert:
 "Uit een praktijkproef op Ameland is gebleken dat waterstof nu al tot 20% kan worden bijgemengd, zonder dat CV ketels of kooktoestellen daar hinder van ondervinden.".
Dat is niet waar en wordt in het rapport als volgt geconcludeerd: "Hierdoor mag op basis van enkel dit uitgevoerde onderzoek niet geconcludeerd worden dat het bijmengen van waterstof op de lange termijn geen invloed zal hebben." 

Wederom een verdraaiing cq manipulatie van feiten!
De hobbymatige en onprofessionele aanpak van de BioGasProjectGroep baart zorgen ook betreffende de geloofwaardigheid cq haalbaarheid van andere onderdelen uit het project. 

Uit het rapport:

De hoogrendement CV-toestellen en kooktoestellen zijn zodanig geselecteerd dat
diverse bouwvormen van branders en warmtewisselaars in de proef zijn opgenomen.
De standaard toestellen zijn gebruikelijk voor Nederland. Vanwege de veiligheid zijn
alle typen gastoestellen vooraf in het laboratorium getest met gassen die tot 30%
waterstof bevatten. 

Voorafgaand aan de veldtest zijn de toestellen in het laboratorium getest op veiligheid tot 30% waterstof in het aardgas. Op basis van deze testen is een ontheffing voor deelname aan de veldtest verleend door Kiwa Certification. 

Aanbevelingen.
Vanwege de beperkte beproevingsduur van vier jaar, wordt voor de huisdrukregelaars een aanvullend onderzoek in de vorm van een duurproef, waarbij de invloed van zowel aardgas als waterstofhoudend aardgas op de regelwerking wordt onderzocht, aanbevolen. 

Hoewel tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw een groot deel van de gasdistributie plaatsvond met waterstofhoudend stadsgas, is onvoldoende bekend of de moderne gasdistributie-infrastructuur en de daaraan gekoppelde moderne gastoestellen, waterstofhoudend aardgas kunnen verdragen. 

De gaskwaliteit beïnvloedt het functioneren van de gastoestellen. Het maximale
waterstofpercentage dat kan worden bijgemengd hangt af van de lokale gaskwaliteit
en de correctheid waarmee toestellen zijn afgesteld en onderhouden. Conventionele
huishoudelijke toestellen kunnen in principe goed functioneren op aardgas dat tot 20% waterstof bevat, indien ze goed zijn afgesteld. 

Speciaal voor deze proef zijn nieuwe standaard aardgastoestellen geïnstalleerd, die vooraf met waterstof zijn getest. 

Gezien de lange beoogde levensduur van distributiematerialen van zeker 50 jaar is de beproevingsperiode relatief kort geweest. Hierdoor mag op basis van enkel dit uitgevoerde onderzoek niet geconcludeerd worden dat het bijmengen van waterstof op de lange termijn geen invloed zal hebben.

Voor gasmeters mag geconcludeerd worden dat er op basis van de visuele inspecties
de kwaliteit van de gasmeters niet verslechterd door de distributie van waterstofhoudend aardgas. Of dit ook betekent dat de gasmeter goed blijft functioneren en binnen de toegestane miswijzing blijft is niet onderzocht. Het is wel aan te bevelen een dergelijk onderzoek uit te voeren. 

Andere groepen toestellen
Door het lage aantal van 14 appartementen in de proef kon slechts een klein deel van
het huishoudelijke toestelpark in Nederland worden onderzocht. Voor de toepassing
van waterstof in aardgas op grotere schaal is steekproefsgewijs onderzoek naar het
gedrag van andere, vooral oudere huishoudelijke toestellen noodzakelijk, wegens
onzekerheden over hun gedrag, hun conditie en over de manier waarop ze zijn
geïnstalleerd.

Vooruitblik
Het positieve resultaat schept de verwachting dat verschillende groepen moderne
toestellen, zoals klein-commerciële en industriële, mogelijk goed zullen reageren op
waterstof in aardgas. Deze groepen toestellen zijn echter zeer divers en er zal eerst
een categorisering van deze toestellen moeten worden geformuleerd die en uitspraak over de geschiktheid voor mengsels van waterstof en aardgas mogelijk maakt. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

656368

32809