880238

Hoe ons, de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen, door de BioGasProjectGroep een "Groot Draagvlak" wordt aangemeten.

Wat hebt U cq het dorp tot nu toe echt kunnen kiezen betreffende het wel of niet leveren van Biogas door de BioGasProjectGroep?

Op 16-6-2018 is er een (eerste) inloopavond geweest , de aanwezigen zijn geΓ―nformeerd door de sheets uit de Subsidieaanvraag, groot uitgeprint, aan de muur te hangen.
37 vragenlijsten werden ingevuld. Op 35 vragenlijsten was men positief over het aardgasvrij maken van Wagenborgen en Nieuwolda.
Onbekend is hoeveel aanwezigen geen formulier ingevuld hebben.
Daaruit is vlgs de BioGasProjectGroep geconcludeerd dat er onder de bewoners van Wagenborgen en Nieuwolda een "Groot draagvlak " is voor de ambitieuze plannen die op betreffende avond gepresenteerd zijn.
Klopt dat wel?
Nee: Het staat helemaal niet vast of de aanwezigen en dus de 37 invullers van de vragenlijsten wel (allemaal) uit Wagenborgen of Nieuwolda kwamen.
Of de mening van 35 (of wellicht minder) tov alle 3100 inwoners van Wagenborgen en Nieuwolda doorslaggevend mag zijn kan ook betwijfeld worden.
En helemaal curieus en dubieus: De conclusie van een "Groot draagvlak" stond al in de informatie (nl de Subsidieaanvraag) vermeld die de aanwezigen die avond gepresenteerd kregen.

Het "Groot draagvlak" was dus al voor de inloopavond door de BioGasProjectGroep verzonnen en geen uitkomst van een enquΓͺte na afloop v/d inloopavond zoals door de BioGasProjectGroep geclaimd.

Op de ALV van 17-4-2019 van Dorpsbelangen Wagenborgen (VDW) heeft de BioGasProjectGroep een presentatie gegeven over hun BioGasProject.

In juni 2019 was ik aanwezig bij een tweetal gesprekken met de BioGasProjectGroep en een aantal inwoners van Wagenborgen.
Tijdens 1 van die gesprekken noemde Wethouder Laura Broekhuizen-Smit, de sfeer tijdens bovengenoemde ALV positief tav hun BioGasProject.
Ze was er zelf niet bij geweest maar baseerde haar mening op een bron waarvan ze de naam niet wilde noemen.
Haar eigen Commissie stiekem dus. Ik heb zelf, wel aanwezig, de sfeer iets anders in herinnering.
Tijdens de afronding van 1 van die gesprekken werd door haar wederom een poging gedaan de sfeer van het gesprek als positief tov hun BioGasProject te concluderen.
We hebben ons met enige nadruk moeten verzetten tegen deze conclusie.

De BioGasProjectGroep mag wel heel  graag concluderen dat wij, de inwoners, hun BioGasProject steunen. Dat er een "Groot draagvlak " onder de inwoners bestaat.

Op de BioGasPromotieavond (26-11-2019) in Sporthal Weerland werd door Wethouder Laura Broekhuizen-Smit ineens een stemming ingelast.
"Wie vind dat we met dit project moeten doorgaan?".
De voorstanders mochten hun vinger opsteken incl de aanwezige "influencers " die de BioGasProjectGroep gemobiliseerd had.
Kwamen die ook allemaal uit Wagenborgen? Nee!
En daarmee was de stemming afgesloten en besloten dat het doorging.
De tegenstanders mochten niet stemmen.

De "sfeer" en het draagvlak tav hun BioGasProject in de zaal werd wederom door de BioGasProjectGroep beΓ―nvloedt, gewogen en bepaald.

Wat was ons als dorp op de ALV VDW 17-4-2019 nu toegezegd?
In een communiquΓ© voorafgaand aan de ALV heette het oa "Er zullen informatieavonden gegeven worden waar vragen gesteld kunnen worden.
Na alle informatie kan het dorp beslissen of dit project door moet gaan."
Het hele dorp dus, niet een handjevol voorstanders en/of buitenstaanders cq "influencers ", zou er over moeten kunnen beslissen.
Tijdens 1 van de gesprekken in Juni 2019 hebben we de volgende vraag gesteld aan de BioGasProjectGroep:
Q:Welke datum kunnen wij noteren voor een stemming/referendum waarbij het hele dorp mag kiezen of het project door moet gaan of niet?
A: Die stemming komt er niet, niet als een referendum oid.
Wie informeert VDW dan toch om dergelijke toezeggingen naar het dorp toe te communiceren?
Om vervolgens die belofte niet na te komen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

656368

801333

32809