361626

Kanttekeningen bij de Nieuwsbrief No 1 (Te lezen HIER)

In de Nieuwsbrief zegt Vereniging Dorpsbelangen Wagenborgen (VDW) positief gereageerd te hebben op een voorstel om subsidie aan te vragen voor het aardgasvrij maken van een groot deel van de woningen en bedrijven in ons dorp.
Op de ALV (17-4-2019) verklaart VDW echter het volgende: VDW heeft alleen toegezegd om alle informatie door te geven naar de dorpsbewoners, niet alleen naar de leden maar ook de bewoners die geen lid zijn van VDW.
Het eerste , uit de Nieuwsbrief, is een mening tav van het Biogasproject. De mening van het bestuur. Zonder dat de leden van VDW daar een stem in hebben gehad. 


Het zou mooi zijn als VDW de mening van de leden zou verwoorden, zoals het hoort.
En het juiste signaal naar het dorp afgeven door geen zitting te nemen in het projectteam cq de doelstellingen van het projectteam te onderschrijven.
Nu lijkt het net of VDW namens het dorp de vinger aan de pols houdt en de belangen van het dorp bewaakt.


Het projectteam geeft aan dat er te weinig Biogas is in de winter en dat er bijverwarmd moet worden maar alleen op enkele koude winterdagen. (Wat is Biogas, lees HIER)
Om dit probleem niet al te groot de doen lijken is de projectgroep er bij gebaat de afname van gas in de winter laag in te schatten.
En dus stelt men het aantal gasaansluitingen/woningen in Wagenborgen op 714.
De gemeente Delfzijl , toch ook zitting hebbend in het project, rekent tijdens de infodag Versterkingprogramma Wagenborgen met 1000 (+/- 25) woningen en dus afnemers van Aardgas in Wagenborgen.
Een verschil van 30% in het voordeel van de projectgroep.


Het aantal afnemers van Biogas is door het projectteam verkeerd ingeschat. Er zijn 30% meer woningen in Wagenborgen dan aangegeven.


Uit de Nieuwsbrief: De bedoeling van de subsidieaanvraag is om het huidige aardgasnet geschikt te maken voor groen biogas. In Nieuwolda staat een biovergister die met enige aanpassingen biogas kan leveren aan Nieuwolda en Wagenborgen. Daarnaast moet er een nieuwe pijpleiding worden aangelegd.
Thuis kunt u gewoon gebruik blijven maken van uw huidige apparaten, zoals uw cv-ketel.


Er komt dus geen separaat Biogasnetwerk. Als U niet kiest voor Biogas krijgt U geen gas. Er kunnen niet 2 soorten gas door 1 leiding stromen.
De vergister valt, formeel juist, onder de postcode van Nieuwolda maar ligt tegen het dorp Oostwold aan, enkele honderden meters van een grasdrogerij, een grote afnemer van aardgas.
Een pijpleiding naar deze grasdrogerij zou efficiΓ«nter zijn.
De vergister is ook niet aan te passen , is aan het eind van zijn economisch leven, en moet vernieuwd worden.
We hebben 3 grote producenten van CV ketels gevraagd naar het gebruik van het door het projectteam voorgestelde gas in hun CV ketels.
Het antwoord was unaniem: Onze CV ketels zijn ontworpen voor aardgas, dat staat ook in onze gebruiksvoorwaarden.
De fabrikanten geven geen garantie op het toestel en de werking bij gebruik van een ander gas dan Aardgas (G-gas = van Slochteren kwaliteit). (Klik HIER)


Wie wordt risicodragend als CV ketels etc niet meer werken op het voorgestelde gas van het projectteam?
Wie draait op voor de kosten voor reparaties bij gebruik van het voorgestelde gas van het projectteam?
Hoe worden wij, en door wie, gecompenseerd indien de levensduur van onze CV ketels etc korter is bij gebruik van het voorgestelde gas van het projectteam?


NB Bij het beantwoorden van de vraag of Uw CV ketel geschikt is voor Biogas/Groengas wordt vaak verwezen naar de mogelijkheid van nieuwe CV-ketels of apparatuur om op verschillende soorten gas te werken.
Gezien de sluiting van het groninger gasveld zal buitenlands aardgas meer en meer gebruikt worden.
Dit aardgas is hoogcalorisch gas (H-gas) en wordt momenteel dmv stikstof door oa Gasunie op een calorische waarde gelijk aan groninger aardgas (G-gas) gebracht.
U hebt daar nooit iets van gemerkt, eea werkt probleemloos.
De regering heeft bepaald dat eea in de toekomst een onnodige handeling is. Mits de nieuwe CV ketels en andere toestellen op hoogcalorisch gas (H-gas) kunnen werken. Dit is sinds 1-1-2018 het geval.
Dat wil dus niets zeggen over de geschiktheid van deze ketels/toestellen voor het gebruik van Biogas/Groengas!
Oudere Cv ketels en toestellen worden geacht ten tijde van introductie en gebruik van ongemengd hoogcalorisch gas (H-gas) vervangen te zijn door nieuwe versies.
Dat het spelen met de samenstelling van het gas van het projectteam niet zo makkelijk is als door het projectteam gedacht blijkt wel uit het feit dat de introductie van de norm op 1-1-2018 met een jaar vertraagd was omdat menig, ook grote, fabrikant nog niet aan de norm kon voldoen en uitstel had gevraagd.
Bovendien is het meestal geen kwestie van opnieuw instellen van de brander maar moeten er ook onderdelen vervangen worden, zelfs bij deze nieuwe toestellen.
Of de overgang op het gas van het projectteam op 2-2-2022 ook voor alle, wellicht zeer oude, toestellen probleemloos is mag mi niet zonder onderzoek ter plaatse aangenomen worden.


Bij de besteding van de verstrekte subsidie wordt met geen woord gerept over subsidie op apparatuur voor bijverwarming , isolatie en meerkosten voor energie door het bijverwarmen.
U moet dit zelf betalen dus.
De zin "Het geld uit de subsidie wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat uw woonlasten niet toenemen" is enigzins suggestief/misleidend.
Het lijkt of U subsidie krijgt, en is tijdens de ALV ook onterecht subsidie genoemd, maar in de uitleg later tijdens de ALV VDW blijkt men te bedoelen dat U de woonlasten zelf moet verlagen door te isoleren.
Ook het isoleren moet U zelf betalen. U kunt wel een lening hiervoor krijgen van het projectteam, het projectteam noemt dit een abonnement.
Ook de lening, incl rente, moet U helemaal terugbetalen.


Door het noemen van "vrijwillige deelname" , "nu niet mee willen doen", "op termijn" en het jaar "2050" in 1 alinea ben ik , en velen met mij, op het verkeerde been gezet.
Als U niet met "het project" mee doet moet U al op 2-2-2022 voor een alternatieve verwarming zorgen en niet pas in 2050 zoals U door de listige samentrekking van woorden ook zou kunnen begrijpen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

656368

801333

32809